Liceul Teoretic Experimental Waldorf din Chişinău
Despre Olimpiada Greacă

Despre Olimpiada Greacă

A devenit o tradiţie frumoasă organizarea olimpiadelor greceşti de către clasele a V-a a şcolii noastre. În legătură cu studierea istoriei antice cunoştinţele teoretice se aplică în practica vieţii. Tradiţia a pornit din iniţiativa dnei Valeria Botoşanu - prof. de ed. muzicală încă în anul 2005, când ea era diriginte la cl. a V-a. Atunci elevii noştri au fost invitaţi de colegii din Cluj-Napoca să participe la Jocurile Olimpice ale clasei a V-a din şcolile Waldorf din România. La întoarcere ei au demonstrat pentru elevii şi părinţii şcolii noastre ceea ce au învăţat la Cluj-Napoca. În anul următor 2006-2007 altă clasă de a V-a a participat la Olimpiada Grecească din Simeria (România).

În anul 2008 clasa a V-a a primit invitaţie de la Asociaţia Iniţiativelor Waldorf din Ucraina de a participa între 14-18 mai 2008 la Festivalul culturii şi sportului grecesc în apropierea oraşului Sevastopol, unde se află urmele vechii cetăţi Hersones. Elevii noştri (9 la număr) au fost printre cei 124 de participanţi ce reprezentau şcolile Waldorf din or. Kiev, Dnepropetrovsk, Krivoi-Rog, Odesa (Ucraina) şi Moscova (Rusia). Patru din cele 10 locuri de frunte au fost ocupate de elevii noştri. Toţi s-au întors cu impresii de nedescris.

La 24 mai s-a desfăşurat Olimpiada Greacă locală la care au fost invitaţi să participe şi elevii cl. a V-a de la Liceul de Management şi Limbi Moderne. Atât elevii cât şi profesorii au muncit cu spor pentru a se pregăti la nivel.

Elevii olimpieni au fost împărţiţi nu în două echipe (şcoala Waldorf - Liceul de Management), ci în patru echipe a câte 8 atleţi din ambele instituţii ce reprezentau patru oraşe-cetăţi greceşti antice: Atena, Corint, Patra şi Sparta. Fiecare avea câte un drapel aparte ce era purtat de un arhonte (elevi din cl. a VIII-a).

Olimpiada s-a desfăşurat în trei etape: 1. Deschiderea festivă cu cântece, dansuri greceşti, euritmie, jurământul solemn, aprinderea focului olimpic;

2. Competiţiile sportive ce au inclus următoarele probe: alergarea de viteză, sărituri în lungime, aruncarea suliţei, lupta, tragerea otgonului;

3. Celebrarea participanţilor cu coroniţe şi diplome şi decorarea învingătorilor la probe. Apoi a urmat o masă tradiţională grecească pentru atleţi. Oaspeţii de onoare au fost dl A. Ţăranu - parlamentar, membru a comisiei pentru cultură şi învăţământ, care era şi părinte, dna E. Ermurachi - euritmistă (RFG), dnii Jan Net şi Andre Klaassen - profesori la şcoala Waldorf din or. Zutphen (Olanda). Atât oaspeţii cât şi părinţii prezenţi au aplaudat îndelung atleţii şi au mulţumit din suflet organizatorilor: dnelor Olga Munteanu şi E. Glavan - diriginţii cl. a V-a, dlor Andrei Dupceac şi Gheorghe Postolache - prof. de sport, dnelor Valeria Botoşanu - prof. de ed. muz. şi Milea Ahmadov - prof. de euritmie.


Olimpia Greacă in imagini